De architectuur van deze Belgische stad kent twee gezichten. Enerzijds de historie van een handelsstad vanaf de 11e eeuw en daarnaast vernieuwing in de huidige tijd. Hoe verenigen deze twee met elkaar in het stadsbeeld? Achter de vernieuwing in het stadbeeld zit een uitgedachte filosofie. Zo gelooft het Gentse stadsbestuur in de symmetrie die ontstaat door weerspiegeling van het oude in het nieuwe.
Samen met onze lokale gids Eugene ga ik met een groep Nederlandse aannemers op pad. Hoe zouden zij naar deze stad kijken? Wat zal de gids toevoegen met haar verhalen? Eugene laat ons haar stad zien.
Letterlijke weerspiegeling is bijvoorbeeld te zien in een spiegelglazen uitbouw aan het provinciehuis aan de Cataloniëstraat tegenover de Sint-Niklaaskerk. Op het eerste gezicht lijkt de glazen uitbouw op de eerste verdieping op een toevoeging zonder dat daar architectonisch over is nagedacht. Maar wie langer kijkt, ziet dat het glaswerk een spiegelfunctie heeft aan de buitenkant, waardoor de oude stenen, raampjes en ornamenten weerspiegelen in het nieuwe glaswerk en er een symmetrie ontstaat.
Vervolgens leidt Eugene ons via het Emile Braunplein omhoog naar het Goudenleeuwplein waar we de Stadshal treffen, een architecturaal hoogstandje uit 2012 van de hand van Robbrecht & Daem – Mare-José van Hee architecten. Het maakt deel uit van het KoBra-project, een groter stedenbouwkundig project in het Gentse centrum.
Weerspiegeling is deze keer niet letterlijk genomen, maar wel te zien in het terugkomen van de vormen van het dak van het bouwwerk. Deze vormen zijn geïnspireerd op de twee eveneens ongelijke spitse trapgevels van het stadshuis, welke naast het bouwwerk staat. De gebruikte materialen metaal en staal staan voor het moderne en het hout en glas voor de historie van de stad. In de wanden en het dak zitten zo’n 1.400 vensters, die natuurlijk licht en daardoor een lichtspel naar binnen brengen. De stadshal wordt gebruikt voor concerten, dansvoorstellingen en markten.
Met dit verhaal van de parallel tussen historie en nieuwbouw komen we met de groep rond lunchtijd weer aan bij ons startpunt, het Sint-Baafsplein. En zo bespreken we de architectuur van de stad na tijdens de lunch bij restaurant De Rechters. De één mijmert na over de historische gebouwen aan een bord kruidige Gentse stoof en de ander is enthousiast over de moderne toevoegingen, proevend aan een zilte Gentse waterzooi. Beide nippend aan een schuimende lokale pint, de Gentse Strop.
——————————————————————————————————-
Data – oktober 2023
Type reis – zakelijk teamuitje (groepsreis)
Geboekte reisonderdelen – busvervoer, hotelovernachting inclusief ontbijt, diverse excursies en activiteiten (boottocht, stadstour, wijnproeverij, lunchspel), reservering van lunches en diners